Zaznamenáno v květnu 2012

zveřejněno 3.6.2012 | vložil javor | rubrika Zaznamenáno | Bez komentářů

Slovo Boží na tělo ušité

Jaky prospěch bude mít člověk, získá-li celý svět, ale svůj život ztratí? (Matouš 16,26)

V poslanecké sněmovně jsme si zvykli slýchat leccos. Nejen seriózní rozpravy nad návrhy k jednotlivým zákonům a k nim všelijaké interpelace, technické a věcné poznámky, ale mnohem častěji osobní útoky, ironické a čest snižující urážky na adresy politických oponentů. Tu a tam zazní dokonce i citace z Bible, známý tím byl komunista Ransdorf, ale kázání z evangelia ušité přímo na tělo, to obvyklé není.

Dopustila se ho teoložka Kateřina Klasnová na konci své promluvy při vyjadřování nedůvěry Nečasově vládě: „Dovolte mi být trošku osobní na závěr a vzkázat svým již bývalým kolegům a hlavně vicepremiérce Karolíně Peake: ‚Co platno člověku, kdyby i celý svět získal, ale na své duši škodu utrpěl.‘ Děkuji.“

Kdyby stála za kazatelnou v taláru husitské církve, jejíž fakultu vystudovala, byl by to vážný prohřešek, znamenalo by to zneužití kazatelny i slova Božího. Ale protože poslanecká sněmovna není kostel a zvolení poslanci se v ní nescházejí ke slovu Božímu ani k svátostem, mohla si to dovolit. A je naprosto jisté, že nikdo z přítomných bohoslovců či seminaristů, jí nebude vyčítat vytržení biblického verše z kontextu. Všichni totiž vědí, že se ve skutečnosti neobávala, že by její bývalá kamarádka opouštěla cestu za Kristem a ona se jí snažila pomoci nést kříž a ztrácet život pro Ježíše. Mnohem více ji trápilo, že její kolegyně opustila cestu následování Víta Bárty a Věcí veřejných…. Veřejně kázat přímo na adresu konkrétního člověka a vyřizovat si s ním prostřednictvím slova Božího účty, je ale nakonec vždycky hřích, bez ohledu na místo konání.

Bronislav Matulík – Sborové listy 5/12 (Zpravodaj CB v Praze 5)

Upozornění

V neděli 6. května vysílala ČT 2 v pořadu Cesty víry dokument zabývající se otázkou majetkového vyrovnání mezi státem a církví. Smyslem tohoto dokumentu bylo uvést na pravou míru nepřesná a zavádějící tvrzení a ukázat, jak to vlastně s navracením církevního majetku je.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1185258379-cesty-viry/312298380030009-majetkove-vyrovnani-statu-a-cirkve/

Komentáře jsou uzavřeny.