Zaznamenáno v prosinci 2012

zveřejněno 7.12.2012 | vložil javor | rubrika Zaznamenáno | Bez komentářů

Návrat hranic z roku 1989? To radní přehnal, tvrdí starosta.

Karlovy Vary (bz. vsl) Jeden ostřejší výrok za druhým vypouští z úst nový karlovarský komunistický náměstek hejtmana pro školství Václav Sloup. Bývalý politruk Pohraniční stráže ČSSR nejdříve pro MF Dnes líčil, jak za totality mohli všichni kantoři učit žáky, že Československo osvobodili i Američané. Naposledy v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že Německo by uvítalo, kdyby se hranice střežila stejně jako před Listopadem.

„Podle poznatků, které mám z druhé strany, by Němci velmi přivítali, kdybychom hranice hlídali jako před rokem ¨89. Bylo by méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky,“ uvedl.

Svým tvrdým výrokem překvapil i Němce. „Nedá se říci, že bychom kvůli kriminalitě volali po znovuzavedení kontrol přímo na hraničních přechodech,“ reagoval vedoucí odboru veřejného pořádku na radnici v německém Marktredwitz Gottfried Dietl.

Podle starosty Aše Dalibora Blažka už dnes nikdo nemůže zesílení obrany hranic myslet vážně. Ani on, který je s německými partnery v každodenním styku, o podobných snahách neví.

Výrok krajského radního Sloupa považuje Blažek za úlet. Distancoval se od něj i koaliční karlovarský hejtman Josef Novotný z ČSSD.

Sloup však nahrál opozičním krajským zastupitelům. Ti se spolu s učiteli a studenty středních škol nemohou smířit s tím, že komunista s kontroverzní minulostí dostal školství na starosti, a chtějí jeho odvolání.

„Dříve se za pokus o útěk střílelo. Co by dělal dnes s těmi lidmi, když je hrdý na svoji minulost, to si neumím představit,“ říká zastupitel Jiří Kotek, který organizuje petici proti komunistovi. Zatím ji podepsalo už více než 400 lidí.

(MFD 6. 12.)

Pozn.: Vypadá to jako lokální záležitost, ale mohlo by se stát, v případě vstupu komunistů do vyšší politiky, jak to připouští ČSSD, že už by to nebyla záležitost lokální. Sloupův výrok nebyl úlet, ale takto smýšlejí komunisté. Sloup jen potvrdil svými slovy, kdo komunisté jsou a co lze od nich očekávat. Podle jeho logiky by to znamenalo, že členové gestapa při pronásledování odbojářů, jejich zatýkání a výsleších postupovali podle tehdy platných zákonů Říše a Lidové soudy je odsuzovaly rovněž podle tehdy platných říšských zákonů, protože se postavili proti státu se zbraní v ruce a tudíž to byli zločinci. Často dokonce nějakého toho gestapáka nebo policajta dokonce zastřelili. A byly také Norimberské zákony, takže vlastně opatření proti Židům byla na základě tehdy platných zákonů.
(Javor)

Audiozáznam rozhovoru se soudruhem politrukem Sloupem 4.12. naleznete zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2781412

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2781412

KSČM: Zadrátovat zase hranici!

Včera na Radiožurnálu pohovořil s moderátorem Martinem Veselovským nový náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Václav Sloup, radní za KSČM. Číst přepis toho rozhovoru je děs. Člověk si po 23 letech znovu vybaví tu odpornou dobu, kdy vládli lidé bez srdce, bez svědomí, pro které vražda nebyla nic strašného.

Předesílám, že mi bolševici zabili oba dědečky, mého otce zavřeli na půl roku do vazby bez udání důvodu (ve skutečnosti odmítl spolupráci, kterou mu nabídla komunistická tajná policie), zničili mu kariéru právníka a další členy naší rodiny pronásledovali po celou dobu totality. Já si užíval jen výslechů pilné StB. – To se pak rozhovor s kovaným komárem, který sloužil u pohraniční stráže a čtyři roky tam dělal politruka, poslouchá dost těžko. Zvlášť když se ten muž stal náměstkem hejtmana pro školství. To je zlý sen.

Jak je to možné? Na hranicích vojáci stříleli lidi, kteří odmítli žít v kleci. Neprovedli nic jiného, než že se narodili východně za železnou oponou. Radní Sloup říká: „… pohraničníci zasahovali na státních hranicích v duchu tehdejších zákonů, platných zákonů Československé socialistické republiky, a tak plnili svůj úkol při ochraně státní hranice v základní službě.“ Člověk, který prchal z klece se zbraní v ruce a zastřelil pohraničníka, byl podle Sloupa „v té době tedy vrah“. Mluví i o ženách? Sloup: „No, ozbrojenej narušitel státní hranice je ozbrojený narušitel státní hranice, kterej použil zbraň proti pohraniční stráži.“

Později se moderátor ptá, jestli rudému vyhovuje, jak se učí o 50. letech. „Pokud je to vykládáno učitelem, kterej učí tyto předměty jednostranně, bez pohledu z druhé strany, tak to myslím, že nebude dobrej přístup.“ Aha, ve třídě by měl být přítomen bolševik, který by věci uváděl na pravou míru.

Představte si, že by takhle někdo v rádiu hovořil o nacismu a nacistech. To pohoršení, které by nastalo! Přitom komunisti mají na svědomí víc mrtvých než nacisti.

V debatě došlo i na volný pohyb přes hranice. Jaký z něj má radní Sloup pocit? „Docela příjemný, protože se změnila situace, není potřebné podle některých lidí chránit státní hranice. Podle poznatků, který mám z druhý strany, by velmi přivítali, kdybychom ty státní hranice hlídali tak jako před rokem 89. Bylo by tady méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky.“ Je v tom cítit touha bývalého komunistického pohraničníka a politruka zadrátovat zase hranice. Důvod se vždycky najde. Třeba pervitin, který se od nás do Německa pašuje. Mimochodem, pro školského radního Sloupa není cesta omezit výrobu pervitinu, ale zašpérovat hranici.

Úroveň toho pána je děsivá. Jazyk je děsivý. Uvažování je uvažováním člověka bez vlastní vůle. Bez vlastního názoru, bez svědomí. Prostě komunista, jak se sluší a patří. A takové eso se teď má starat o školství v Karlovarském kraji. – Kdo za to může? Voliči, kteří dali takovým lidem hlasy. Z naštvání možná, ze vzteku, ale bez rozumu.

Autor: Martin Fendrych v časopise Týden

V této souvislosti stojí za pozornost záznam pořadu ČT 1 Máte slovo z 6. prosince:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo/212563230800039-mate-slovo-s-m-jilkovou/

 

Brusel kvůli obavám z islamistů letos radši nevztyčí vánoční strom.

Metropoli Belgie letos nezkrášlí vánoční strom, který tradičně stával na hlavním náměstí. Rozhodla o tom bruselská radnice kvůli obavám z muslimské komunity, že by nasvícený křesťanský symbol Vánoc mohl urazit.

Napsal to server Right perspective. Podle něj radnice nechá na Grand Place raději zbudovat elektronickou instalaci stromu. To ale odsoudila jedna z radních paní Debaetsová s tím, že instalace nebude připomínat křesťanské svátky. „Obávám se, že právě odkaz na křesťanství byl hlavním popudem vánoční strom nevztyčit.“

V Belgii žije početná muslimská komunita, která se stále více radikalizuje. Na jaře vyzval Fouad Belkacem, člen tamní islámské skupiny Šaria4Belgium, Belgičany, aby opustili zemi, pokud se jim islám nelíbí. Prohlásil to po násilnostech ze strany přistěhovalců, jež propukly poté, co policistka zastavila ženu v závoji a v souladu se zákony ji vyzvala, aby obličej odhalila a legitimovala se Žena ji však napadla a zlomila jí nos. Belkacem za to útočnici pochválil.

„My, muslimové, nemáme pro vás, nevěřící, a váš životní styl špetku úcty. Naše náboženství je nadřazené vašemu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se z Belgie odstěhovat,“ prohlásil.

(los)

Komentáře jsou uzavřeny.