Zaznamenáno v červnu 2013

zveřejněno 8.6.2013 | vložil javor | rubrika Zaznamenáno | Bez komentářů

Zaznamenal jsem s potěšením článek Luďka Frýborta, v němž si všímá chorob českého jazyk.

Za zvláštní pozornost stojí dokument Tomáše Škrdlanta o Přemyslu Pittrovi, kteý vznikl díky paní Jiřině Hlaváčové z Curychu a mnohých nadačních fondů.

Za komentář Martina Fendrycha děkuji. Dovolil jsem si ho celý zde uveřejnit. Snad se na mne nebude autor zlobit.

Česko-německý publicista a spisovatel Luděk Frýbort napsal skvělý článek o chorobách českého jazyka. Všímá si nejen hrubých chyb v novinových článcích, ale také nesrozumitelnosti napsaného („Evropská komise prý zveřejnila iteraci regulace ratingových agentur…“) nebo zcela zbytečného používání cizích slov tam, kde je možné vyjádřit se česky (byznys školy, byznys projekty, byznys rozhovor místo obchodní školy apod.). V touze po světovosti nemáme stavitele, ale developery, místo stěhováků logistiky a namísto sedláků farmáře atd. Chorob českého jazyka uvádí autor mnohem více a tak jeho úvaha stojí za přečtení.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/cestina-prvopaditis-a-jine-choroby-jazyka-ceskeho-fvx-/p_kultura.asp?c=A130610_212725_p_kultura_wag

Křesťanský humanista, vychovatel dětí a mládeže Přemysl Pittr není v naší veřejnosti příliš znám. Málokdo ví, že se staral o chudé a zanedbávané děti v Praze na Žižkově, kde jeho zásluhou byl postaven Milíčův dům. Inspiroval ho příklad Jana Milíče z Kroměříže, který zbudoval v Praze ve 14. století útulek pro chudinu Nový Jeruzalém. Pittrův Milíčův dům se stal střediskem nejen péče o děti z pražské periferie, ale také útočištěm pro děti židovské před jejich odchodem do Terezína. Po válce Přemysl Pittr, spolu se svoji švýcarskou paní Olgou Fierzovou a spolupracovníky, pečoval o děti vracející se z koncentračních táborů a také o německé děti, které se ztratily rodičům při útěku před frontou na konci války. Získal k tomto účelu zámek ve Štiříně a další budovy. Snažil se smířit děti židovské s dětmi německými, což byl velmi nesnadný úkol. Proto doporučuji k shlédnutí dokument Tomáše Škrdlanta Milujte své nepřátele. Je možné si objednat DVD na adrese Farní sbor ČCE, Dr. Zikmunda Wintra 15, 160 00 Praha 6. Dokument byl také uveřejněn jako Video v časopise Respekt.

http://respekt.ihned.cz/video/c1-36364020-milujte-sve-nepratele

Je to stále táž a už obehraná trapná schizofrenní muzika: proč mám na církev přispívat ze svých daní? A když jí navrácení ukradeného má umožnit, aby se postarala sama o sebe bez financování z těchto daní, tak tomu zabránit. Tak lze rozumět většině těch (až na výjimky), kdo v „diskusích“ pod komentářem Martina Fendrycha a článkem na blogu Zaorálkově vystupují. Aniž bych přeceňoval nebo podceňoval takové „názory“, přece jen svědčí o intelektuální, mravní a duchovní úrovni „diskutujících“. O křesťanství, o dějinách a církvi toho mnoho nevědí. A už vůbec nic o tom, co dělají církve dnes. S takovými názory je zřejmě Zaorálek dobře obeznámen a tak chce svými výpady proti rozhodnutí Ústavního soudu a svým odporem vůči církvím získat hlasy. Jaké hlasy a od jakých lidí? To si lze v „diskusi“ přečíst, ale chce to dobrý žaludek a pevné nervy.

Javor

Zaorálek kopl církve mezi nohy. Podlézá komunistům

Martin Fendrych – Aktuálně.cz

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek neunesl čerstvý verdikt Ústavního soudu, podle něhož zákon o vyrovnání státu s církvemi platí.

Lubomír Zaorálek se s tím nemaže. Místopředseda sněmovny a stínový ministr zahraničních věcí ČSSD na svém blogu drsně zaútočil na Ústavní soud a církve. Nepřijal verdikt ÚS o zákonu, který umožnil majetkové vyrovnání křivd, které byly za minulého režimu spáchány na církvích. Ve svém blogu na Aktuálně.cz napsal, že příští vláda církvím ihned sebere 17 miliard korun: „Zrušení finančního příspěvku církvím v rozsahu 17 miliard je první možný krok, který nepředstavuje ani vážnější právní problém.“

Vážnější problém to, doufejme, v právním státě představuje. Nejen proto, že Ústavní soud potvrdil platnost zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, ale také proto, že premiér s 16 představiteli církví už podepsal smlouvy, v nichž se stát zavazuje, že po 17 let bude církvím vyplácet postupně utlumovaný příspěvek.

Uvalit na církve vysokou daň

Zaorálek nepíše, jak to udělá, ale již dnes se v církvích mluví o tom, že na ně prostě vláda vedená ČSSD uvalí daň. Ta se dá napařit na cokoli. ČSSD se může pokusit buď zdanit státní příspěvek, nebo zavede vysokou církevní daň. To je odhad církevníků.

Zaorálek je extrémně levý. Proslavil se tím, jak tajně zorganizoval puč v Ústavu pro studium totalitních režimů, jak nechal do Rady ÚSTR navolit svoje lidi a ústav zcela ovládl. Bylo jasné, že tím nadbíhá komunistům, kterým ústav leží v žaludku. Také útok na církve a ÚS se bude VojtěchuFilipovi (KSČM) a jeho soudruhům líbit. To je opět ruka nabídnutá ke spolupráci po volbách.

Kardinál Dominik Duka, nejvyšší představitel českých katolíků, se bát nemusí. Odstřižení státního příspěvku příští rok by českou katolickou církev nezničilo.

Jeho argumentace v blogu? Z církví se podle něj stanou „boháči“. Píše: „A proč dávat příspěvek někomu, z koho se stal boháč?“ – Naprosto ho nezajímá fakt, že byl církvím po desetiletí zadržován ukradený majetek. Ne, vidí jen jedno, „z katolické církve se stává podnikatel a největší pozemkový vlastník v zemi“. Na konci blogu píše: „Vláda se pokoušela vytvořit rozhodnutí na třicet let. To by ale musela postupovat jinak. Pokud výsledek příštích parlamentních voleb bude příznivý pro sociální demokracii, budeme samozřejmě usilovat o změnu zákona. Zrušení finančního příspěvku církvím v rozsahu 17 miliard je první možný krok, který nepředstavuje ani vážnější právní problém.“

Běsnící megapopulistický socialista

V jedné věci má tento běsnící socialista pravdu: bylo by bývalo lepší, kdyby se strany na vyrovnání s církvemi dohodly. Jenže ony se o to 20 let ani nepokoušely. Sociální demokracie vládla dost dlouho, dokonce za podpory ODS (oposmlouva Zeman – Klaus) šanci na vyrovnání měla. Vykašlala se na to. A teď chce dohodu zničit. Zjevně především proto, aby nahnala body, blog Zaorálka je megapopulistický. Ale jde i o to, aby si ČSSD naklonila bolševiky.

Co se stane, pokud sociální demokracie, jejímž je Zaorálek místopředsedou, hrozbu splní? Ublíží to církvím? – Nejde zdaleka jen o katolíky, ale ještě o patnáct dalších církví, náboženských společností a o židovské obce. Katolíci by odříznutí státního příspěvku zřejmě přežili nejlépe. I když ani oni ne bez potíží.

Vojtěch Filip má jistě z blogu Lubomíra Zaorálka radost. Zapadá přesně do ideologie komunistů. Zaorálek by mohl z fleku ke komunistům konvertovat.

Malé církve by na tom byly mnohem a mnohem hůře. Nemají obvykle skoro žádné majetky, na státním příspěvku jsou značně závislé. Jejich činnost by byla určitě silně zredukována. Bojovaly by o přežití. Dělaly by méně pro lidi kolem, pro nevěřící. Stala by se z nás, pokud jde o vyznání, katolická země. (Lepší než úplně pohanská.)

Přechod církví k ekonomické samostatnosti měl být postupný, aby je neponičil. Aby měly čas postavit se na nohy. To se týká především malých církví, protestantských uskupení, židovské obce atd.

Samozřejmě to jde udělat i jinak: v Lotyšsku (kde oproti Česku silně převažují protestanti, je jich tam asi 70 procent) zrušili státní příspěvek střihem. Bez náhrady. Pokusili se tak zmírnit státní deficit. Ale to je řešení drsné, které vůbec nevnímá smysl a cenu církví.

Duchovní pomoc stát neumí

Co vlastně nejen věřícím, ale i ostatním občanům církve nabízejí? Duchovní pomoc. Ne psychologickou, tedy lékařskou, ale duchovní, v tom je velký rozdíl. Proto chodí mezi vojáky a do nemocnic kaplani; stát je tam mimochodem chce. (Není jasné proč, jestli jen proto, že se to tak dělá „venku“, „na západě“, nebo proto, že si úředníci státu uvědomují, jaký má duchovní pomoc smysl.)

Kněží, faráři, diakoni, sestry a další poskytují servis nejen vojákům a nemocným (zdaleka ne pouze křesťanům). Pomáhají také ženám po potratu, znásilněným, lidem závislým na drogách, vyhořelým manažerům, bezdomovcům, mužům a ženám bez práce atd. Často to nejsou členové diecézí a sborů.

Zaorálek si pro svůj proticírkevní blog vybral čas povodní. Jako zdatný megapopulista umí pracovat i s přírodní katastrofou.

Zdá se, že o tomhle nemá pan Zaorálek ani ponětí. Nebo mu dokonce práce církví vadí? Církevní nabídkou se vůbec nezabývá. Připomíná bolševiky v minulém režimu, pro které víra (a tedy i církve) byla hrozbou. Proč? Mimo jiné víra vede věřící k velké nezávislosti, ke svobodě. Bylo to tak za nacismu i za komunismu.

Zaorálek nechutně využil povodní. Právě v této chvíli přichází s nápadem „škrtnout 17 miliard“, každý si to spojí s penězi na povodně. Místopředseda ČSSD v tom napodobuje intelektuála Jiřího Pehe, který v Právu 5. června napsal: „Zatímco vláda ‚vítězně‘ oznamovala, že na opravy mnohamiliardových škod uvolní stamiliony (později i několik miliard), ÚS ‚přiklepl‘ církvím pěkných 134 miliard, z toho 59 miliard v podobě náhrad, které se budou v zadlužené zemi splácet, jak jinak, na dluh.“ – Absurdní. Na povodně jdou peníze teď, ostatně církve v nich lidem pomáhají jak hmotně, tak duchovně. Kdežto peníze, které má stát za ukradené majetky vyplatit církvím, jsou rozloženy na 30 let…

Zaorálek, povodně nepovodně, odstartoval brutální oranžovou předvolební kampaň. Jistě mimo jiné bojuje o to, aby se stal ministrem zahraničí – i proti vůli Miloše Zemana. A to holt vyžaduje velkou dřinu.

 

Komentáře jsou uzavřeny.