Zaznamenáno v prosinci 2013

zveřejněno 14.12.2013 | vložil javor | rubrika Zaznamenáno | Bez komentářů

Je toho hodně, co by stálo za zaznamenání, ale nějak se mi do toho nechce. Je čas adventní, blíží se Vánoce a tak by bylo určitě lepší soustředit se na smysl a význam těchto svátků. Přesto ale něco málo z toho, co se kolem nás děje.

Stále se přetřásá Zákon o vyrovnání státu s církvemi. Bohuslav Sobotka se vyjádřil slovy, že církev by se měla starat o potřebné, ale zapomněl si položil otázku, zda k tomu nepotřebuje také finanční prostředky. Církve konají na tuto činnost rozsáhlé sbírky, podporují diakonii a charitu, starají se o mládež a školy, ale ani štědré sbírky nestačí na provoz takových zařízení. Navrácený majetek a finanční vyrovnání může takové prostředky poskytnout.

Nemyslím si, že odpůrcům vyrovnání jde o ulehčení státnímu rozpočtu, ale je to jen špatně maskované nepřátelství vůči církvi. Je zajímavé, že ti, kteří říkají církvi nic nevrátit nebo aspoň něco ubrat, se stejnou měrou neozývají k takovým skutečnostem jako jsou miliardy ztracené nekonáním státu ve věci Mostecké uhelné, předraženými zakázkami na stavbu dálnic, kšefty se solárními panely, výdaje za dámské kalhotky s bobrem a pánské trenýrky s ptákem, neschopnost úředníků při čerpání peněz z fondů Evropské unie. Ti, kteří tvrdí, že vracet se bude z našich daní říkají nesmysly, protože rozsah celého církevního majetku (podstatné části se církev už vzdala) daleko převyšuje to, co stát dosud církvím dával. Byla to církev, kdo dotoval stát a ne naopak.

Mělo by být zaznamenáno i to, že Zemanův premiér Rusnok rozdává 180 milionů, ačkoliv za to kritizoval svého předchůdce a kancléř Mynář požaduje pro Hrad 3x větší rozpočet na občerstvení. Tento 3x navýšený rozpočet prezidentské kanceláře stojí za zvláštní pozornost v souvislosti se Zemanovou výzvou, aby jednotlivci i podniky přispěli na fond ke snížení státního dluhu. Sám prý odevzdává na tento fond třetinu prezidentského platu, ale vynahradí mu to Mynář, jemuž to nakonec parlament schválil. Docela humorné je, že Miloš Zeman, rovněž zaujatý vůči církvi, si za své ošetřovatelky vybral sestry boromejky a ne civilní ošetřovatelky.

 

Komentáře jsou uzavřeny.