Nic se nezměnilo – ruská mentalita je stejná jako sovětská

zveřejněno 29.3.2014 | vložil javor | rubrika Zaznamenáno | Bez komentářů

Když „spřátelená vojska“ přepadla 21. srpna 1968 Československo, vydala Tisková skupina sovětských žurnalistů tzv. Bílou knihu (K událostem v Československu – Moskva 1968). Tento okupační pamflet byl přeložen do češtiny, ale na většinu československých občanů neměl žádný vliv. Ti prožívali okupaci státu na vlastní kůži a věděli své. Nepochybně ji ale brali vážně Rusové, kteří byli manipulováni a masírováni všemi sdělovacími prostředky a přesvědčováni o tom, jaké nebezpečí hrozilo Československu a jak důležitá byla „bratrská pomoc“ na jeho záchranu.

V této brožuře jsou ze souvislosti vytržené statě uveřejňované v československých sdělovacích prostředcích v době Pražského jara. K nim je vždy připojen krátký zavádějící a manipulativní komentář brežněvovských „novinářů“ připravovaný patrně v dílně KGB, jenž měl „správně“ interpretovat to, co se psalo v československém tisku, zaznělo v rozhlase a televizi, anebo na různých besedách, jako doklad toho, že „kontrarevoluce“ usiluje o rozbití socialistického státu. Jsou tam nesmyslná tvrzení o střelbě do sovětských vojáků, o nebývalém počtu agentů CIA, „mezi sudetskými Němci, kteří v tisících ‚navštěvovali‘ Československo dík otevřeným západním hranicím“. Nechyběly tu pochopitelně „informace“ o tom, že podpořit kontrarevoluční živly se chystá NATO a Spolková republika Německo.

Kromě toho byly jako argumenty použity fotografie zbrojních skladů komunistických Lidových milicí a zneužití záběrů jedoucích amerických tanků pro film Most u Remagenu, který se natáčel nedaleko Prahy.

Při čtení zpráv o vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem si nemohu nevšimnout toho, jak podává ruská propaganda zkreslující a nepravdivé informace, jejichž účelem je ospravedlnit v očích Rusů anexi Krymu a zároveň vyprovokovat ukrajinské Rusy k volání po ruském zásahu na „ochranu“ před banderovci a fašisty z Kyjeva. A samozřejmě nesmí chybět varování před zlým a nepřátelským Západem, který nechce nic jiného, než Ukrajinu uchvátit a zároveň tím pokračovat v obkličování Ruska.

Ruská propaganda si počíná dnes stejně, jako v roce 1968. Dokládá to výše zmíněný pamflet. Vytrhuje ze souvislosti, říká polopravdy, fakta zamlčuje a neštítí se i přímých lží.

Nejnovější je tvrzení oficiální ruské agentury RIA, že český Parlament nepodpořil ekonomické sankce proti Rusku. Dokonce se odvolávala na zpravodajskou agenturu Reuters, kde o tom není ani slovo. Tím chce Rusko vyvolat dojem, že Česká republika je jakýmsi jeho spojencem. Ruské sdělovací prostředky zatajily celé prohlášení Parlamentu a vytrhly ze souvislosti, že Poslanecká sněmovna nepodpořila jen návrh, aby vláda prosazovala v EU i zavedení ekonomických sankcí vůči Rusku.

Ve skutečnosti je to jinak. Oficiální vyjádření na stránkách Poslanecké sněmovny uvádí: „Poslanecká sněmovna svým usnesením dne 25. března odmítla násilnou anexi části území Ukrajiny – Krymu ze strany Ruské federace a označila ho za porušení mezinárodního práva. Zároveň požádala vládu, aby se věnovala situaci českých krajanů na Ukrajině.“

Úplný text usnesení, které v úterý 25. března 2014 přijala Poslanecká sněmovna k aktuální situaci na Ukrajině a postoji vlády ČR:

1. Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci ministra zahraničních věcí o aktuální situaci na Ukrajině.

2. Poslanecká sněmovna odmítá násilnou anexi části území Ukrajiny – Krymu ze strany Ruské federace. Tento postup je porušením mezinárodního práva.

3. Poslanecká sněmovna podporuje vládu České republiky v jednáních o společném postupu v rámci EU, NATO a ostatních mezinárodních organizací při řešení situace na Ukrajině.

4. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby se věnovala situaci českých krajanů na Ukrajině.

Podobně je to s jinými tvrzeními ruské propagandy, když varuje před ukrajinskými nacionalisty nebo banderovci. Většina ruských čtenářů neví, kdo byl ve skutečnosti Stepan Bandera, málokdo ví, že ho nacisté věznili téměř celou válku v koncentračním táboře, protože jim vadilo Banderovo usilování o samostatný ukrajinský stát. Ukrajinci nejsou vůbec hrdí na to, že jeho přívrženci spolupracovali s nacisty, nicméně vydávat příznivce strany Svoboda za nacisty je hodně účelové a zcestné.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

Nic se nezměnilo, v ruských myslích přetrvává stejná sovětská mentalita jako v srpnu 1968. Svědectví o tom podává zpravodaj ČT Josef Pazderka v rozhovoru poskytnutém serveru Aktuálne.cz:

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zpravodaj-ct-z-krymu-zazival-jsem-sok-z-fanatismu/r~90628d3eb3f311e3b9c60025900fea04/

Javor

Komentáře jsou uzavřeny.