Otevřený dopis ukrajinských Židů Putinovi

zveřejněno 24.3.2014 | vložil javor | rubrika Společnost | Bez komentářů

Rakouský deník Der Standard otiskl dnes (22.3.) otevřený dopis, který židovští občané Ukrajiny adresují ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Dopis, pod nějž se podepsal přeseda Asociace židovských společenství a organizací Ukrajiny a viceprezident Kongresu národních menšin Ukrajiny Josef Zissels a dalších 19 židovských osobností, žijících v této zemi, je plný ostrých útoků na ruského prezidenta. Podle ukrajinských Židů jsou „nacionalisté“ na Ukrajině pod naprostou kontrolou vlády a „civilní společnosti“ a nepředstavují žádnou hrozbu pro demokratický vývoj země. Podle signatářů dopisu je naopak situace v Rusku mnohem nebezpečnější – antisemitismus a ruští neonacisté podle nich představují reálnou hrozbu. Tvrzení o údajném nebezpečí pro ukrajinské Židy jsou podle nich výplodem ruské propagandy a Židé si nepřejí, aby se jich Putin zastával a vměšoval se do vnitřních záležitostí Ukrajiny. V dopise se doslovně píše:

Vážený pane prezidente!

Jsme židovští občané Ukrajiny: obchodníci, manažeři, osobnosti náboženského a veřejného života, vědci a badatelé, umělci a hudebníci. Obracíme se na Vás jménem mnohonárodního lidu Ukrajiny, ukrajinských národnostních menšin a jménem židovské komunity země.

Tvrdil jste, že Rusko chce chránit práva rusky mluvících občanů Krymu a celé Ukrajiny a že těmito právy současná ukrajinská vláda pohrdá. Z historických důvodů ukrajinští Židé hovoří převážně rusky. Proto náš názor na současný vývoj nemá menší váhu, než názor těch, kdo Vám radí a informují Vás.

Nemyslíme si, že by bylo snadné Vás obelstít. Vědomě si vybíráte lži a pomluvy z velkého množství informací o Ukrajině. A víte velmi přesně, že prohlášení Viktora Janukoviče poté, co byla podepsána poslední smlouva, že „Kyjev je plný ozbrojených osob, kteřé začaly demolovat budovy, kostely a bohoslužebná místa. Nevinní lidé začínají trpět. Lidé byli přímo na ulici okrádáni a zabíjeni…“ jsou naprosté lži od prvního slova po slovo poslední.

Rusky hovořící občané Ukrajiny nebyli ponižováni nebo diskriminováni, jejich občanská práva nenyla omezena. Výmysly o „násilné ukrajinizaci“ nebo o „zákazu ruského jazyka“, v ruských médiích, pocházejí pouze z hlav těch, kdo si je vymysleli. Vaše pevné přesvědčení ohledně nárůstu antisemitismu na Ukrajině také neodpovídá skutečnosti. Vypadá to, že jste si spletl Ukrajinu s Ruskem, kde židovské organizace v posledním roce zaznamenaly nárůst antisemitských tendencí.

V těchto dnech, poté co Ukrajina přežila složitou politickou krizi, se mnozí z nás ocitli na různých stranách barikád. Židé na Ukrajině, stejně jako její všechny ostatní etnické skupiny, nejsou naprosto za jedno ve svých názorech na to, co se v zemi odehrává. Ale žijeme v demokratické zemi a můžeme si rozdílnost názorů dovolit.

Snaží se nám nahnat strach (a s těmito pokusy stále pokračují) „následovníky Bandery“ a „fašisty“, snažícími se uchopit kormidlo ukrajinské společnosti, včetně hrozících protižidovských pogromů. Ano, jsme si dobře vědomi, že politická opozice a síly sociálních protestů v zemi, které zajistily změny k lepšímu, jsou tvořeny různými skupinami. Patří mezi ně nacionalistické skupiny, ale ani ta nejmenší z nich neprojevuje otevřeně antisemitismus nebo xenofobii. A navíc jsme si jisti, že našich několik málo nacionalistů je velmi dobře kontrolováno občanskou společností a novou ukrajinskou vládou – což je více, než lze říci o ruských neonacistech, které povzbuzují Vaše bezpečnostní síly.

Vzájemné porozumění s novou vládou je na nejlepší úrovni, vzájemně se pracuje na partnerství. Kromě toho se ve vládě nahcází několik zástupců národnostních menšin: ministr vnitra je Armén, vicepremiér je Žid, dva ministři jsou Rusové. Nově jmenovaní gubernátoři ukrajinských oblastí také nejsou výlučně Ukrajinci.

Musíme ovšem přiznat, že v posledních dnech byla stabilita naší země ohrožena. A tato hrozba má původ v ruské vládě a konkrétně ve Vás osobně. Je to Vaše politika podněcování separatismu a vystavování Ukrajiny hrubému nátlaku. To ohrožuje nás všechny a všechny Ukrajince, včetně těch, kdo žijí na Krymu a na ukrajinském jihovýchodě. Ti posledně jmenovaní to sami brzo poznají.

Vladimire Vladimiroviči, vysoce si ceníme Vašeho zájmu o bezpečnost a práva ukrajinských národních menšin. Ale nepřejeme si být „bráněni“ rozbitím Ukrajiny a anexí jejího území. Rozhodně Vás vyzýváme, abyste nezasahoval do vnitřních ukrajinských věcí, vrátil ruské ozbrojené síly na místa jejich obvyklé mírové dislokace a zastavil podporu proruského separatismu.

Vladimire Vladimiroviči, jsme naprosto schopní chránit naše práva v konstruktivním dialogu a ve spolupráci s vládou a občanskou společností suverénní, demokratické a jednotné Ukrajiny. Důrazně Vás žádáme, abyste nedestabilizoval situaci v naší zemi a zastavil své pokusy o delegitimizaci nové ukrajinské vlády.

Podepsáni:

Předseda Asociace židovských společenství a organizací Ukrajiny a viceprezident Kongresu národních menšin Ukrajiny Josef Zissels a dalších 19 židovských osobností, žijících na Ukrajině

Zdroj: nas.smer@centrum.cz

Komentáře jsou uzavřeny.